Ken Liebkind on ruotsalaisen pääomasijoitusyhtiö Alfvén & Didriksonin partneri ja CFO. Liebkind on mukana mukana usean kasvuyhtiön hallituksessa, ja toivoo kasvuyhtiöiltä läpinäkyvää, reaaliaikaista ja helppokäyttöistä raportointia. “Jakakaa dataa avoimesti yhtiön sisällä - yhteisistä mittareista kaikki oppivat, mitkä ovat yhtiön kasvun tärkeimmät ajurit.”, Liebkind kannustaa.
Tukholmassa sijaitseva Alfvén & Didrikson sijoittaa pääasiassa Pohjoismaisiin softataloihin ja SaaS-yhtiöihin, ja sen portfolioon kuuluvat mm.
turvalliseen verkkomaksamiseen erikoistunut Trustly,
työvuorosuunnittelun keskittynyt Quinyx,
digitaalisia kirjanpitopalveluita tarjoava PE Accounting, ja
HR-palveluita tuottava suomalainen Sympa.
Sijoittaja ja hallitusammattilainen Ken Liebkind piipahti Dear Lucyn toimistolla, ja keskustelimme kasvuyritysten raportoinnista ja hyvin viestittyjen avainmittareiden merkityksestä. Lopussa Liebkind listaa myös SaaS-yhtiön viisi tärkeintä mittaria.
Alfvén & Didrikson sijoittaa pääasiassa Pohjoismaisiin SaaS-yhtiöihin.
Raportoinnin kehitystrendejä
Liebkindin mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana raportointirintamalla on tapahtunut paljon. Aiemmin yritysten johto, omistajat ja hallitus saivat avainluvut viiveellä raportit päivitettiin käsin. Tänä päivänä yhä enemmän vaaditaan sitä että KPI:t ovat saatavilla koko ajan.
“Hallitusten ja omistajien pitäisi vaatia parempaa raportointia”, hän kehottaa.
“Yllättävän monessa yrityksessä hallitus ei vaadi tarpeeksi ja he saavat vanhentuneita lukuja tai hankalia raportteja käsiteltäväkseen.”
“Nykyään on mahdollista rakentaa reaaliaikaiset linkit kirjanpidon ja pankkitilin välille, ja tiedot on mahdollista saada reaaliajassa tai korkeintaan 24 h viiveellä”, Liebkind muistuttaa.
Digitalisaatio on mahdollistanut sen, että kaikkea mitä voi optimoida, optimoidaan - ja sama koskee myös raportointia. Reaaliaikainen raportointi muuttaa myös talousjohtajan roolia, ja hallitusten kokousten dynamiikkaa:
“Jos kokouksesta leijonanosa kuluu siihen, että käydään läpi raportteja yrityksen historiasta, niin jokin ei ole ihan kohdallaan.” Kasvuyhtiösijoittajana katson aina eteenpäin.”
Alfvén & Didriksonin Tukholman toimiston seinällä on yhtiön yritysten logot.
Kiireinen sijoittaja kaipaa helppokäyttöistä raportointia
Liebkind kaipaa yhtiön raportoinnilta reaaliaikaisuuden lisäksi käyttäjäystävällisyyttä:
“Sijoittajan suurin haaste on ajanpuute, ja monimutkaisiin järjestelmiin ei ole aikaa perehtyä. Dashboardit ovat nykyaikaa ja säästävät aikaa - kaikilta!”
“Osalla yrityksistä on käytössä hienot, miljoonia maksaneet järjestelmät mutta kun koitat saada nopean yleiskatsauksen tärkeimpiin mittareihin, eksyt helposti dataan ja aikaa tuhraantuu työkalun opetteluun“, Liebkind harmittelee.
Liebkind muistuttaa kuitenkin että dashboardejakin on monenlaisia:
“Iso osa markkinoilla olevista dashbordeista on vanhanaikaisen näköisiä tai kömpelöitä käyttää. Uskon, että Dear Lucyn kaltaisten pelureiden tulo avaa myös perinteisempien, isompien toimijoiden silmiä.”
“Avainlukuja halutaan katsoa päivittäin ja jakaa henkilöstölle, joten työkalun pitää myös näyttää hyvältä.”
Yrityskulttuuri ja kasvuvaihe selittää eroja raportoinnissa
Yritysten raportointikäytänteissä on paljon eroja, ja osaa selittää Liebkindin mukaa kulttuuri ja perustajien tausta. Luonnollisesti myös yrityksen kasvuvaihe.
Monille ihan alkuvaiheen yrityksille raportoinnin kehittäminen on puhtaasti kustannuskysymys. Etenkin tech-yrityksissä on kuitenkin paljon niitä, joissa työkalut ovat moderneja, ketteriä ja integroituja ihan toiminnan alusta asti. Yrityksen hallinto halutaan automatisoida varhaisessa vaiheessa, ja perustajat ovat halukkaita ottamaan käyttöön toimintaa tehostavia ja nopeuttavia työkaluja myös raportointiin.
Monet ovat ymmärtäneet, että reaaliaikaiset dashboardit sekä säästävät työaikaa että luovat “goodwilliä” sekä tiimin että hallituksen keskuudessa, kun kaikki näkevät läpinäkyvästi missä mennään ja voivat näin tehokkaammin osallistua yrityksen kehittämiseen.
Liebkindin mukaan myös toimitusjohtajan henkilökohtainen johtamistyyli ja preferenssit vaikuttavat. Dashboardeja otetaan useammin käyttöön yrityksissä, joissa johto arvostaa avointa keskustelua ja tiedon jakamista.
Kasvuyritys, satsaa raportointiin!
Liebkind kannustaa kasvuyhtiöitä satsaamaan raportointiin jo hyvissä ajoissa - etenkin jos tavoitteena on kasvattaa yhtiötä nopeasti, ja tuoda mukaan ulkopuolisia sijoittajia.
“Jakakaa dataa avoimesti yhtiön sisällä - tiedon ei tarvitse olla vain hallituksen tai johdon käytössä. Yhteisistä mittareista kaikki oppivat, mitkä ovat yhtiön tärkeimmät ajurit.”, Liebkind kannustaa.
Aina välillä Liebkindille tulee vastaan niitä, jotka eivät ole satsanneet raportintiin ajoissa ja kun sijoittajat tulevat mukaan, yritys huomaakin että raportointi olisi pitänyt laittaa kuntoon jo aiemmin. Hyvä raportointi kertoo, että raportointi on tärkeää johdolle ja tiimille ja se on hyvä asia myös sijoittajien suuntaan.
Ken Liebkind kehottaa kasvuyhtiöitä satsaamaan raportointiin hyvissä ajoin.
Liebkind tapaa paljon yrityksiä ja mittaroinnin läpinäkyvyys tekee edelleen vaikutuksen:
“Tulee hyvä tunne kun jo eteisessä on dashboardit näkyvillä. Kyllä se on aina jonkinmoinen “WAU” kun näkee että asioita mitataan ja seurataan. Voit kysyä keneltä tahansa, mitkä ovat tärkeimmät KPI:t.”
Liebkind muistuttaa, että ajantasainen raportointi lisää ulkopuolisten sijoittajien turvallisuuden tunnetta - kun tietoihin pääsee helposti käsiksi voi olla turvallisin mielin siitä, että on kartalla siitä, miten yrityksellä menee.
Viisi tärkeintä mittaria SaaS-yritykselle
Millaisia mittareita yrityksen dashboardeilla sitten pitäisi olla?
“Oma teesini on, että yrityksen johdon pitäisi pystyä seuraamaan yrityksen edistymistä viidellä KPI:llä”, sanoo Liebkind.
Tärkeimmät mittarit vaihtelevat yrityskohtaisesti mutta jos mittareita tarvitaan enemmän, vaarana on Liebkindin mukaan se, että keskitytään epäolennaiseen.
Mitkä sitten ovat SaaS-yrityksen tärkeimmät mittarit? Liebkindin listaa tärkeimmät mittarit nopeasti:
ARR (annual recurring revenue) - vuosittain toistuva liikevaihto SaaS-liiketoiminnasta tai ACV sales (annual contract value) - asiakassuhteen keskimääräinen vuosiarvo
CAC per country (customer acquisition cost) - asiakashankinnan kustannus maittain
Operating cashflow - operatiivinen kassavirta
EBITDA - käyttökate
Churn rate - asiakaspoistuma
“Näiden lisäksi katsomme usein myynnin pipelinea - sopiva mittari tähän on usein rullaava 12 kuukauden painotettu keskiarvo alueittain”, hän jatkaa.
Kasvuyhtiöissä Liebkind seuraa myös sitä, miten yrityksen henkilöstöjakauma kehittyy eri toimintojen osalta - paljonko henkilöstöä on myynnissä, markkinoinnissa, palveluissa, asiakaspalvelussa ja tuotekehityksessä. Näin nähdään, että osaaminen ja resurssit kehittyvät yrityksen kasvuun nähden tasapainoisesti.
Kokemuksia Dear Lucysta
Liebkindillä on ensikäden kokemusta myös Dear Lucyn dashboardien käytöstä. Hyvänä hän pitää sitä, että Dear Lucyn avulla kaikki avainmittarit saadaan samaan paikkaan.
“Itse tykkään katsoa dashboardeja viikottain - vaikka en ole edes mukana yhtiöiden operatiivisessa toiminnassa. Eritoten pidän siitä, että saan vastaukset kysymyksiini saman tien kun jokin asia tulee mieleen.”
Liebkindin mukaan Dear Lucy on selvästi vähentänyt turhaa soittelua ja sähköposteja toimitusjohtajan suuntaan kun tietoja ei tarvitse kysyä erikseen vaan ne löytyvät helposti yhdestä paikasta. Myös palavereiden dynamiikka on muuttunut kun kaikki tietävät tämän hetken tilanteen jo valmiiksi ja kokouksessa voidaan keskittyä analyysiin ja toimenpiteisiin.
Nimi: Ken Liebkind
Titteli: Partner, CFO
Yritys: Alfvén & Didrikson
Toimiala: Capital investments
Kotipaikka: Tukholma
Kiinnostuitko?
Dear Lucy tarjoaa helppokäyttöisiä ja visuaalisia myynnin ja liiketoiminnan raportointiratkaisuja. Ota yhteyttä, niin näytämme esimerkkejä toteutuksistamme!